Yongo logo
Het Yongo-team
Yongo Expert
Achteraf is het makkelijk praten, natuurlijk. Maar deze 5 hebben als kind nooit met geld leren omgaan en betaalden daar als volwassene de prijs voor. Welk financieel advies geven zij aan hun jongere ik? Hierbij alvast 5 tips waarmee jij jouw kind beter kan voorbereiden dan dit vijftal! 
Tim:
Beste 19-jarige ik, Leer prioriteiten stellen.

« Ik deed tijdens de zomervakantie een studentenjob aan de kust, om een nieuwe computer en iPhone te kunnen kopen. De dag dat mijn loon werd uitbetaald, gaf ik het meteen uit. Dus toen mijn vrienden me vervolgens vroegen om een week mee te gaan kitesurfen in Marokko, had ik daar het geld niet meer voor. Jammer, want die reis was zoveel leuker geweest dan mijn nieuwe spullen. »

Caroline:
Beste 29-jarige ik, Leg een reserve aan voor onvoorziene omstandigheden.

« Van mijn loon op mijn eerste job betaalde ik maandelijks de huur voor mijn appartement en verder genoot ik van het vele uitgaan en de restaurantbezoekjes met mijn vrienden. Maar toen kwamen de tegenslagen ineens allemaal tegelijk: mijn gsm werd gestolen, ik ontving een belastingfactuur én de rekening voor gas en elektriciteit. Ik had niets gespaard, dus die bedragen kon ik niet allemaal in één keer betalen. Had ik maar naar mijn ouders geluisterd en elke maand iets opzijgezet voor onvoorziene omstandigheden… »

Cedric:
Beste 18-jarige ik, Denk vooruit!

« Ik heb veel meegekregen van mijn ouders. Ze stonden altijd voor mij klaar en als ik geld nodig had, moest ik het maar vragen. Toen ik 18 werd, mocht ik met de auto van mijn moeder rijden. Superhandig! Maar omdat altijd alles voor mij klaarstond, had ik geen verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld. Schaarste inschatten, dat had ik nooit geleerd. Tot ik op een dag in de auto stapte en na enkele kilometers stilviel bij gebrek aan benzine… Dus deed ik wat ik altijd deed en vroeg mijn moeder om hulp: « Kom me alsjeblief ophalen, want de auto rijdt niet meer. » Ik voelde me compleet hulpeloos, daar langs de kant van de weg. Mijn plan trekken? Dat had ik nooit geleerd… »

caption
Lotte:
Beste 22-jarige ik, Spaar meer, geef minder geld uit aan shoppen en restaurantjes.

« De eerste jaren dat ik werkte, was ik de koning te rijk. Ik betaalde de huur van mijn appartementje en van wat overbleef, kon ik goed leven. Ik at in elk restaurant van de stad en shopte een schoenencollectie om U tegen te zeggen bij elkaar. Sparen? Daar zou ik later weleens mee beginnen. Pas toen ik een appartement wilde kopen, ontdekte ik hoe moeilijk het is om een lening te krijgen en wenste ik dat ik beter voorbereid was. Als ik toen wat vaker thuisgebleven was, of eens een paar schoenen minder had gekocht, had ik tenminste spaargeld gehad. »

Raf:
Beste 26-jarige ik, Een auto is niet de meest verstandige belegging.

« Mooie auto’s zijn altijd mijn zwakke punt geweest. Maar eigenlijk kan het niemand behalve jezelf schelen in wat voor auto je rijdt. En bovendien is de waarde van een auto zowat gehalveerd zodra je van de parking van de autoverdeler rijdt. Ik wenste dat ik voor minder dure voertuigen gekozen had en meer spaargeld had overgehouden om een huis te kopen of mijn eigen zaak te starten. »

Deze 5 financiële flaters toonden alvast hoe het NIET moet… 

Lees ook:

Wanneer beginnen praten over geld met je kind?
Meer lezen?
Marijke Bisschop
Kindergeld: sparen of uitgeven?
Meer lezen?
Het Yongo-team
Zakgeld: 7 do’s en don’ts
Meer lezen?
Marijke BisschopMet het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq