Yongo logo
Het Yongo-team
Yongo Expert
50 cent + 50 cent = 1 euro. En 80 cent + 50 cent? Het is niet altijd gemakkelijk voor kinderen om te rekenen met al die munten en briefjes als ze naar het 2e en 3e leerjaar gaan. Hoe vroeger ze dit onder de knie hebben, hoe beter. Leer hen deze zomer al omgaan met geld door eenvoudige en leuke gezelschapsspellen met hen te spelen zoals Wat doe je met je zakgeld, Familie Poen of het Zakgeldspel. Klaar voor wat fun met het hele gezin? 


Je kind de waarde van geld leren kennen en hiermee leren omgaan, is een belangrijk onderdeel van zijn of haar opvoeding. Dit heeft immers een impact op het verdere leven waar geld misschien niet de allerbelangrijkste maar toch een heel belangrijke factor is.

Maar vanaf welke leeftijd leer je jouw kind met geld omgaan? En hoe start je hiermee? Leren door te spelen! Wij geven je 5 mogelijkheden om je kind spelenderwijs te leren omgaan met de waarde van geld.

Winkeltje spelen


Een speelgoedwinkeltje of -keukentje, speelgoedartikelen en een speelgoedkassa met speelgoedgeld…iets waar heel veel kinderen zich uren mee amuseren. En aan dit spelletje valt als ouder moeilijk te ontsnappen. Soms kan je bij je zoontje of dochtertje een heel speelgoedkarretje vullen of genieten van een uitgebreide speelgoedmaaltijd voor slechts enkele euro’s. Iets later wordt de zakenman of –vrouw in je kind wakker en betaal je een astronomisch bedrag voor een speelgoedkoffietje. Aan de hand van jouw gespeelde verbazing leert je kind zo al wat inzicht te krijgen in wat absurd weinig en absurd veel is. En zal hij of zij met veel plezier nog wat overdrijven qua prijs om jouw reactie uit te lokken.

Voor toekomstige ouders of ouders van een kleine baby: must-have speelgoed voor later!

 

De juiste prijs


Beginnen praten met je kind over geld is al een sterke stap. Dit wil niet zeggen dat je jouw zoon of dochter moet vertellen hoeveel je verdient of hoeveel jij op je spaarrekening hebt staan. Maar betrek hem of haar in de dagdagelijkse aankopen en laat je kind raden hoeveel een brood kost of dat lekker zomerijsje. Laat hen ook nadenken over de kostprijs van een tankbeurt, een uitstap naar een pretpark of jullie reis samen. In het begin zal je de zotste bedragen te horen krijgen en is het een gek spelletje met veel overdrijving. Maar na een tijd zal je kind betere inschattingen kunnen maken.

Ruilmiddelen in plaats van echte centjes


Op jonge leeftijd is het misschien niet het beste idee om je kinderen alleen te laten ‘oefenen’ met echt geld. Je kan hen al spelend zaken laten uitproberen met behulp van ‘alternatief’geld. Een tip voor op mooie dagen:

Na een lange, donkere winter en lente is het stilaan tijd voor de zomer en dan zie je ze weer verschijnen op onze Belgische stranden: de ‘winkeltjes’ van kinderen met zelfgemaakte bloemen van crêpepapier. Een fenomeen van vroeger dat stand blijft houden aan onze Belgische kust. 

Naast een leuk tijdverdrijf voor de kinderen, is het ook een handige manier om de factor ‘geld’ te introduceren. Laat je kind beslissen hoeveel en wat voor soort schelpjes het wil ontvangen voor de bloemen. Want de voorbijganger krijgt geen originele strandbloem zonder hiervoor te betalen. En zo’n bloem is toch snel een paar mooie schelpen waard. Misschien zit er met de schelpenopbrengst nog wel een mooie reisje in want op Malaita, één van de Salomonseilanden, accepteren ze effectief schelpen als betaalmiddel.

Zit het ondernemersbloed in je zoon of dochter? Dan zijn er naast papieren bloemen ook zandtaartjes te koop in het strandwinkeltje. En voor deze zandtaartjes is geen startkapitaal nodig. Bovendien zijn ze minder arbeidsintensief voor ouders.

Lees hoe je zelf papieren strandbloemen maakt.

 

We spelen een geldspel vandaag

Een spelletje waarin geld een rol speelt, is een mooie gelegenheid om hier samen met je kind over te praten op een leuke manier. Bovendien geeft het je zoon of dochter de kans om te experimenteren in een veilige omgeving. Maar het blijft een spel natuurlijk: hou het plezant en probeer niet alles te reflecteren naar de echte wereld. Een beetje fantasie moet kunnen!
De klassieker die iedereen kent, is Monopoly Junior. Maar er zijn nog interessante spelletjes om te ontdekken. We stelden een klein lijstje op:

- ‘Zakgeldspel’ van Jumbo
- ‘Wat doe je met je zakgeld’ van Ravensburger
- ‘Het boodschappenspel’ van Ravensburger
- ‘Hoeveel zakgeld heb jij’ van Clown Games
- ‘Euro shopping’ van Miniland

Alvast veel educatief spelplezier samen! 

 

 

Winkeltje spelen in het echt


Verkleedkleren die te klein zijn, speelgoed waarmee je kind niet meer speelt, boekjes voor beginnende lezertjes, … een hoop spullen die je ooit gekocht hebben en die nu alleen nog maar plaats in beslag nemen. Ideaal om een echt winkeltje mee te organiseren.

Laat je kind een stock opmaken en zijn of haar spulletjes verkopen: via de garageverkoop in je gemeente of stad, een speelgoedbeurs in de buurt of online. Betrek je kind in de prijsbepaling: interessant om te weten welke prijs je zoon of dochter op de spullen wil plakken. Maak hem of haar bewust dat de verkoopprijs van tweedehandsspullen een pak lager ligt dan het nieuw kopen in de winkel. Zo beseffen ze hoe de echte wereld in elkaar zit. En wie weet gaan ze zo zelf eens op zoek naar interessante tweedehandsaanbiedingen wanneer ze iets willen kopen met hun eigen spaarcenten.

Spreek op voorhand met je kind af wat er gaat gebeuren met de opbrengst van de verkoop: mag je kind er iets nieuws mee kopen of gaat hij of zij het geld opzij zetten om te sparen voor een groter project waarvan al een tijdje gedroomd wordt?

De financiële opvoeding van je kind


De financiële opvoeding is een belangrijk onderdeel van de algemene opvoeding van je kind. Zo leren ze de waarde van geld kennen, hoe ze hier op een verstandige manier mee omgaan en leren ze sparen voor leuke zaken op korte en lange termijn. 

Hierover praten met je kind is een eerste belangrijke stap en hiermee kan je starten op een speelse en ludieke manier. Ben je op zoek naar meer info, lees dan zeker volgend artikel met tips over hoe je jouw kind met geld leert om te gaan

 

Lees ook:

Wanneer beginnen praten over geld met je kind?
Meer lezen?
Marijke Bisschop
Hoe vermijd je dat kinderen hun spaargeld opsouperen voor ze afstuderen?
Meer lezen?
Silke De Valck
Hoe belangrijk is het om mijn kind te leren sparen?
Meer lezen?
Marijke Bisschop


Met het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq