Yongo logo
Het Yongo-team
Yongo Expert
Nu al hebben acht op de tien jonge Belgen amper cash op zak. Betalen gebeurt met de bankkaart en meer mobiel. Sparen zal dus ook meer en meer online gebeuren. Een online platform zoals Yongo helpt je jouw kind de waarde van geld te leren kennen in een cashvrije maatschappij.
De toekomst start vandaag


De huidige generatie verkiest mobiel bankieren: via apps op hun smartphone voeren ze betalingen uit en beheren ze hun spaargeld. Deze jongeren zullen waarschijnlijk de eerste generatie zijn die volledig gaat voor een digitale portefeuille.

En wat zal de toekomst brengen? Betalingen die gebeuren via vingerafdruk, oog scan of nog gemakkelijker. Cash geld en bankkaarten zullen in ieder geval verdwijnen.

Reken er dus maar op dat jouw baby, peuter, kleuter, tiener en puber dezelfde weg zal opgaan. Maar dan in spurttempo in plaats van stapvoets. Hoe effen je het digitaal pad voor hen?

Een cashvrije samenleving


Volwassenen, dus ook ouders, betalen hun aankopen hoofdzakelijk via de bankkaart of smartphone. Er gaat steeds minder cash geld rond in huishoudens waardoor kinderen minder in contact komen met tastbaar geld. Terwijl het toch belangrijk is dat je kind op jonge leeftijd leert omgaan met geld.

Als ouder praat je dan ook best over geldzaken met je kind. Plan niet één groot gesprek wanneer jij vindt dat het hiervoor tijd is, maar pik dit op bij dagdagelijkse zaken: de prijs van een brood, de boodschappen die je doet, een tankbeurt, de reis die jullie plannen, … Momenten genoeg dus om hier samen spontaan over te praten zodat je kind zicht krijgen op de kostprijs van deze zaken en de waarde van geld, zonder dat cash een hoofdrol speelt. Praten over geld mag geen taboe zijn. Als ouder heb je immers de grootste invloed op je kind zijn of haar houding tegenover en kennis van geld. En dit al op vroege leeftijd.

Leg wel uit dat die bankkaart of smartphone geen onuitputtelijke financiële bron is. Geef je kind dus mee vanwaar dit geld komt, dat je hiervoor moet werken en je zelf ook moet sparen voor bepaalde uitgaven.

Digital minded


Kinderen zijn op jongere leeftijd al online via smartphone, tablet of computer. Ze worden sneller blootgesteld aan geldzaken via online producten, in app aankopen, digitale magazines en games. Alles lijkt binnen handbereik te liggen.

Leer hen dan ook in de digitale wereld omgaan met geld en de waarde hiervan: online sparen, online betalen binnen een veilige omgeving, … Praat hierover, geef hen de kans om hiermee te experimenteren onder jouw toezicht en geef hen dus ook digitaal geld (als zakgeld, een centje bij een verjaardag, …).

Via een budget- of zakgeldplatform zoals Yongo is dit mogelijk en leer je je kind stap voor stap om te gaan met geld in deze digitale maatschappij. Het is een moderne technologie om ‘old school’ geldtips te leren aan je kind in zijn of haar digitale leefwereld. Je kan hier al mee starten op jonge leeftijd.

Online spaar- en beleggingsplatform

Maak als ouder dus gebruik van digitale hulpmiddelen en bekijk de mogelijkheden van een digitaal spaar- en beleggingsplatform zoals Yongo. Zo geef je digitaal zakgeld, kan je kind online sparen voor projecten op korte termijn (bijvoorbeeld voor een nieuwe gsm, gameconsole, de aankomende solden) en kunnen jullie samen een centje opzij zetten voor de toekomst op lange termijn.

De voordelen:

- Alles verloopt online via pc, tablet of smartphone.
- Via het digitaal platform hebben je tiener en jij steeds een duidelijk overzicht.
- Je tiener leert bewuster omgaan met geld, op een veilige manier en onder jouw toezicht en controle.
- Je kan je supporters (grootouders, meter, peter, vrienden) gemakkelijk betrekken bij de projecten op korte en lange termijn.

Handig voor het aankomend communie- of lentefeest.

 

Leer je kind digitaal sparen >


Lees ook:

Een eerste smartphone voor je kind? 4 tips voor ouders!
Meer lezen?
Marijke Bisschop
Cadeautjestijd? Kies voor een digitaal envelopje!
Meer lezen?
Het Yongo-team


Met het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq