Marijke Bisschop
Marijke Bisschop
Gedragstherapeute
Als ouder is het jouw taak om je kind met geld te leren omgaan. Maar hoe doe je dat? 
Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop helpt je op weg!

«Kleuters hoeven nog niet veel te weten over geld. Ze kunnen nog niet tellen en hebben dus nog geen besef van de waarde van geld. Maar onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’, helpen deze tips jou om je kleuter met geld te leren omgaan… »

Tip 1: Speel winkeltje

« Stimuleer je kleuter om winkeltje te spelen. Zo leert hij speelgoedmuntjes in verschillende maten en kleuren kennen. Hij ontdekt dat verschillende muntjes verschillende waarden hebben, en dat je voor het ene product meer muntjes nodig hebt dan voor het andere. Sommige kleuren en formaten van muntjes zijn zeldzamer dan anderen. »

Tip 2: Muntjes verdienen

« Laat je kleuter speciale muntjes verdienen wanneer hij z’n bord flink leeg eet of z’n speelgoed opruimt. Met de buit kan hij een extra verhaaltje of een spelletje ‘kopen’, of zelfs opsparen voor een grotere activiteit; zo leert hij al spelenderwijs sparen. Dat blijft natuurlijk een spel… het is niet de bedoeling dat hij dagelijks voor iets moet ‘betalen’. »

Tip 3: Bonnetjes op het schoolfeest

« Met je kleuter naar het schoolfeest? Laat hem zelf betalen met bonnetjes! Ter illustratie een anekdote: Jack ging met zijn mama naar het jaarlijkse kerstfeest van zijn school. Hij was juist 4 jaar en kon op zijn vingers tot 10 tellen. Z’n mama gaf hem en haar twee andere kinderen elk 10 bonnetjes. Daarmee konden ze verschillende activiteiten op het schoolfeest betalen. Jack begreep snel dat hij 2 bonnetjes per activiteit nodig had. Maar na de eerste activiteit ontdekte hij bij het kraam met tweedehands speelgoed een magische pen… Hij moest 6 bonnetjes voor de pen betalen en zag tot zijn grote ontsteltenis dat er toen nog maar 2 bonnetjes overbleven in zijn bonnenboekje. Z’n mama raadde hem aan goed na te denken wat hij daarmee wou doen. Jack dacht dat hij wel een nieuw boekje zou krijgen, maar z’n mama weigerde: de afspraak was 1 boekje per kind. Krijsend en schoppend van woede rolde hij over de grond, maar z’n mama hield voet bij stuk. Het 7-jarige broertje van Jack, die al kon rekenen, bedacht een oplossing: hij ruilde de pen weer in, en kreeg de 6 bonnetjes terug. »

Tip 4: Maak een spaarpotje

« Maak met je kleuter een doorzichtig potje. Daarin doen jullie af en toe een muntstukje; dat mogen plastic muntjes zijn. Hij kan ze erin doen en eruit halen en sorteren en leren tellen.  Zo leert je kleuter de verschillende muntjes te onderscheiden. »

Kortom: je kleuter hoeft nog niet veel te weten over geld, maar spelenderwijs kennismaken met geld kan geen kwaad. Benieuwd vanaf welke leeftijd je je kind wél best leert omgaan met geld? Ook voor zakgeld is een kleuter nog iets te jong. Ontdek wat de ideale leeftijd is om met zakgeld te beginnen. Ontdek hier wat kinderen écht denken over geld.

Marijke

Marijke Bisschop, pedagoge

Recente artikels

Wat kost een kind?
Meer lezen?
Gezinsbond
Kindergeld: sparen of uitgeven?
Meer lezen?
Onze redactie
Welke zijn de foutste geboortecadeaus?
Meer lezen?
Onze redactieMet het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq