Marijke Bisschop
Gedragstherapeute
Door het coronavirus moeten onze kinderen wekenlang thuisblijven. Zo zijn ze geïsoleerd van hun familieleden, maar ook van vriendjes van op school, de jeugdbeweging, de sportclub, enz. Is dat een goeie reden om lagereschoolkinderen vervroegd een smartphone te geven, zodat ze contact kunnen houden met familie en vrienden? Pedagoge Marijke Bisschop geeft haar advies.

In veel families is 11 tot 12 jaar dé leeftijd om een eerste smartphone te geven. Dat is een belangrijk en plechtig moment, zowel voor de ouders als voor de jongeren om hen op deze leeftijd de kans te geven te gaan communiceren met leeftijdsgenootjes. Een moment om naar uit te kijken en waar we naar verlangd hebben!

Nadeel: extra uitgave bij minder inkomsten

Op dit moment leven we echter in een vreemde tijd. Ouders werken van thuis uit, of zitten tijdelijk zonder werk, en wat voor deze crisis nog heel gewoon was, is dat vandaag niet meer. Voor de crisis konden we alles doen en was het krijgen van een smartphone bijna vanzelfsprekend. We gingen gewoon naar de winkel en kochten er een. Nu hebben we die gelegenheid niet. We kunnen er zeker een online bestellen, maar is dit wel het goede moment? We zijn bezorgd over onze financiële reserves en willen voorzichtig zijn. Veel inkomens vallen immers tijdelijk weg of worden een stuk kleiner.

Voordeel: zelfstandig contact houden met familie en vrienden 

Anderzijds willen veel grootouders en ouders hun kleinkinderen en kinderen in deze lockdown toch het plezier doen van met elkaar te communiceren. En dat is natuurlijk heel gemakkelijk via een smartphone. Dus staan we toch een beetje onder druk om een smartphone cadeau te geven, en niet alleen aan onze 12-jarigen, maar ook aan de jongere kinderen van het gezin. Kinderen rond de leeftijd van 10 jaar willen ook graag bellen en skypen met hun grootouders, of in gescheiden gezinnen, met de andere ouder en met hun vriendjes natuurlijk! Eigenlijk zijn ze nog wat jong voor een smartphone, maar we begrijpen dat je als ouder uitzonderlijk toch een smartphone zou willen aanschaffen. Misschien is het een goed idee om de smartphone alleen te gebruiken tijdens deze lockdownperiode. Je zou dan met familie en vrienden kunnen samenleggen voor die smartphone. Het zou een goed idee zijn hem daarna voor deze leeftijdsgroep apart te leggen tot ze naar de middelbare school gaan. We kunnen dat heel goed aan onze kinderen uitleggen. Het zijn uitzonderlijke regels en afspraken voor bijzondere tijden!

En wat met de jongste kinderen?

Voor nog jongere kinderen is een smartphone echt niet nodig. Zij kunnen ook via een computer of tablet chatten en skypen met hun grootouders en dat raden we ook aan om te doen, op vaste tijdstippen. De grootouders kunnen de allerkleinsten dan voorlezen via de computer, via Skype bijvoorbeeld. Een eenvoudige tablet kan de smartphone ook vervangen voor de communicatie. Of je laat ze bellen met de vaste telefoon, als je die nog hebt. Ook een kaart of tekening sturen met de post, is communiceren. Altijd een leuke verrassing voor de grootouders, meter, peter en andere familieleden!

Oplossing: maak er een educatief project van

Wat je financiële situatie ook is, het is zeker het ideale moment om onze kinderen uit te leggen dat het nu even niet gaat, zoals we het gewoon waren. Daar stonden we nooit eerder bij stil. Kinderen kunnen dit ook leren begrijpen. We hoeven hen zeker niet bang te maken, maar we kunnen hen wel de financiële gevolgen voor ons gezin uitleggen in deze bijzondere periode. Dat kan heel leerzaam zijn. Zo begrijpen ze ook dat sparen nodig is om iets te krijgen dat je niet meteen kunt betalen of om wat reserve opzij te zetten voor later. 

Het is nu ook een goed moment hen op een positieve manier te leren omgaan met schaarste en prioriteiten. Als ze nu al een smartphone willen, kunnen ze er misschien een eigen spaarproject van maken. Vergeet niet dat er naast de aankoop nog vaste kosten bijkomen. Wie gaat die betalen? We kunnen dan van de gelegenheid gebruikmaken om hen de waarde van geld bij te brengen. Door samen met hen te sparen voor een smartphone blijven ze hoopvol, en leren ze dat hun verlangen na een tijdje beloond kan worden door te sparen. Al is het met kleine beetjes, wie spaart plukt daarna de vruchten. Een appeltje voor de dorst bewaren, is nu meer dan ooit van toepassing! Al blijft het belangrijkste de goede gezondheid van onze familieleden.

 

Zo kan je samen sparen

Marijke

Marijke Bisschop, pedagoge

Lees ook:

Communie of lentefeest uitgesteld? 5 tips van een pedagoge om daarmee om te gaan
Meer lezen?
Marijke Bisschop
6 verschillen tussen een spaarrekening en spaarverzekering
Meer lezen?
Silke De Valck
Belgische ouders en financiële educatie
Meer lezen?
Het Yongo-team


Met het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq