Yongo logo
Onze redactie
Yongo Expert
De Vlaming geeft gemiddeld 2.000 euro uit aan het (plechtig of eerste) communiefeest of lentefeest van zoon- of dochterlief. Hierbij een overzicht van de grootste kostenposten! 
1. Feest

Het feest zelf neemt met een gemiddelde van 1.000 euro de grootste hap uit het budget. De hamvraag luidt: uit of thuis? Het aantal gasten speelt hierbij natuurlijk een grote rol. De helft van de Vlaamse gezinnen organiseert het communie- of lentefeest in een feestzaal of restaurant. De andere helft van de gezinnen tovert z’n huis en/of tuin om tot feestlocatie. Van de thuisvierders schakelt de helft een traiteur in.

2. Kleding

Bij een communie- of lentefeest hoort een feestelijke outfit. Voor de kleding en schoenen van het feestvarken wordt gemiddeld zo’n 250 euro neergeteld. Zo’n 14% besteedt hieraan zelfs meer dan 600 euro. Zelf kunnen mama en papa natuurlijk niet achterblijven. Driekwart van de ouders schaft zich iets nieuws aan ter waarde van zo’n 200 à 400 euro per persoon. Ook broertjes of zusjes worden meestal (80%) in ‘t nieuw gestoken: het prijskaartje bedraagt zo’n 150 à 200 euro per kind.

"Ongeveer één op zeven ouders spendeert meer dan 600 euro aan een nieuwe outfit voor het jonge feestvarken."

3. Cadeau

 Helemaal bovenaan de verlanglijstjes prijkt een spelconsole en een verblijf in Disneyland Parijs. Verder zijn geld of waardebonnen het meest gegeerde cadeau. Van familieleden krijgen de communicanten of lentefeestvierders gemiddeld 50 euro, van vrienden en kennissen 25 euro.

Tip: Open een rekening voor je kind en voeg zijn spaarwens toe. Dan kunnen alle feestvierders mee sparen voor het cadeau dat het feestvarken het liefst wil.

Naast deze top 3 van de kosten, verlies je ook best de kosten voor uitnodigingen, communiekaartjes, kapper, foto’s en versiering niet uit het oog. Alles bij elkaar opgeteld, vormt een communiefeest of lentefeest een prijzige onderneming. Pak je het liever budgetvriendelijker aan? Dan helpen deze 7 tips voor een goedkoper communie- of lentefeest  je alvast op weg!

(*Bron: rondvraag van communie.be en de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen.)

Recente artikels

7 tips voor een goedkoper communie- of lentefeest
Meer lezen?
Onze redactie
Hoe vermijd je dat kinderen hun spaargeld opsouperen voor ze afstuderen?
Meer lezen?
Silke De Valck
5 x financieel advies aan mijn jongere ik
Meer lezen?
Onze redactieMet het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq