Marijke Bisschop
Gedragstherapeute
Als ouder is het jouw taak om je kind met geld te leren omgaan. Maar hoe doe je dat? 
Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop helpt je op weg!

“Elk gezin heeft zo z’n eigen aanpak als het om sparen draait. Ik geef een paar voorbeelden…”

Sparen? Dat ken ik niet!

“Peter (9 jaar) vraagt aan zijn ouders een virtuele realiteitsbril voor kerst, “maar die is wel duur, hij kost 400 euro.“ Of hij die dan van z’n ouders krijgt? “Ik denk het wel”, is zijn antwoord.

Ik opper dat hij er misschien zelf voor kan sparen. “Sparen, wat is dat?“ luidt zijn reactie verbaasd. Peter's ouders geven toe dat ze hun zoon niet leren sparen; wat hij ‘nodig heeft’, krijgt hij gewoon cadeau. Ze bestellen die spullen meestal via internet, zodat ze de bestelling de volgende dag al in huis hebben. Een druk op de knop volstaat.”

Kwartiertjes sparen

“Gilles (10 jaar) vertelt mij dat hij van zijn zakgeld een derde moet sparen. Hij stopt dat geld in een spaarpot of brengt het naar de bank en spaart voor iets dat hij graag zou willen hebben, maar dat hij niet zomaar kan kopen.

Zijn ouders leren hem al van kleins af aan te sparen. Zij sparen ook voor hem, voor zijn studies of om een huis te kopen.

Omdat zij dat sparen nog een beetje abstract vinden voor Gilles, leren ze hem dat je ook computertijd kan opsparen.

Elke dag krijgt hij een kwartier computertijd. Die hoeft hij niet direct te gebruiken, hij kan de tijd ook opsparen tot het weekend. Dan krijgt hij in het weekend waar hij zo naar verlangt:  anderhalf uur computertijd! Hij krijgt er nog een extra kwartier bij, als beloning voor het flinke sparen. Gilles doet erg zijn best, maar het lukt hem nog niet altijd…”

Veel te veel cadeaus

“Rosemarie was erg teleurgesteld toen ze haar zoon Charlie (7 jaar) alle 31 verjaardagscadeautjes zag uitpakken op zijn verjaardagsfeestje. Het waren er veel te veel, en er werd nauwelijks naar omgekeken.

Daarom besloot ze om voortaan aan de uitgenodigde kindjes een bijdrage te vragen, voor één groot en gewenst cadeau. Ze opende een  kinderspaarverzekering voor haar zoontje.

Nu spaart hij voor die grote Lego-doos, die zijn vriendjes ook hebben, maar die hij nooit zomaar van zijn ouders zou krijgen. Op zijn volgende verjaardag mag iedereen een paar euro op die spaarverzekering storten. Zo ziet Charlie zijn spaargeld groeien.

Ook zijn grootouders sparen mee, want ook zij geven het liefst iets waar hun kleinkind écht blij mee is. Bovendien kennen ze het belang van sparen voor later.”

Het mooiste geschenk? Het verlangen naar iets!

“Een kind is het allergelukkigst als z’n grootste wens na een periode van wachten, uitstellen en verlangen eindelijk wordt vervuld. Het speelplezier wordt dubbel zo groot. Het sparen heeft namelijk zin gekregen! Je kind koestert het uiteindelijke doel en draagt er zorg voor, want hij heeft er zo lang voor moeten (of liever: mogen!) sparen.”

Een pruillip

“Een kind dat materieel verwend wordt, leert niet met tegenslagen om te gaan. Hij voelt zich steeds tekortgedaan en wordt een ontevreden persoontje. Krijgt hij iets niet meteen? Dan trekt hij een pruillip. Door je kind te leren uitstellen, wachten en sparen, maak jij je kind zelfstandig, flink en dankbaar voor wat hij krijgt.”

Een steuntje in de rug

“Begint je kind zelf zijn zakgeld te sparen? Dan kan je ‘m een extraatje toesteken als hij bijna zijn doel bereikt heeft. Dat motiveert hem om verder te sparen. Je kind voelt dat jij betrokken bent bij zijn sparen en voelt zich aangemoedigd.”

Het goede voorbeeld

“Je kind volgt van jongs af aan jouw goede voorbeeld. Je zoon of dochter ziet dan dat sparen iets opbrengt en vreugde met zich mee brengt, zoals een gezinsvakantie waar jullie samen naar uitkeken en waarvoor jij gespaard hebt.“

Leer je kind te sparen >

 

Marijke

Marijke Bisschop, pedagoge

Lees ook:

5 x financieel advies aan mijn jongere ik
Meer lezen?
Het Yongo-team
Zakgeld: 7 do’s en don’ts
Meer lezen?
Marijke Bisschop
Wanneer beginnen praten over geld met je kind?
Meer lezen?
Marijke BisschopMet het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq