Yongo logo
Het Yongo-team
Yongo Expert
Wat doe jij met het kindergeld van je kroost? Uitgeven of sparen? Driekwart van de gezinnen met kinderen van zes jaar of ouder slaagt erin om voor hen te sparen. Volgens de statistieken zet het gemiddelde Belgisch gezin de helft van het kindergeld opzij. Maar bestaat dat ‘gemiddeld Belgisch gezin’ echt?

Om te beginnen zijn heel wat Belgische gezinnen natuurlijk helemaal niet zo gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan het toenemend aantal huishoudens met kinderen in verblijfsco-ouderschap of een weekendregeling. Die moeten vaak eerst de middelen vinden voor “een eigen kamer bij elke ouder, speelgoed en boeken in twee huizen, sportkleren bij papa en mama…” voor ze eventueel aan sparen kunnen beginnen denken.

Ieder gezin is verschillend

Dat het spaargedrag per gezin ook verschillend is, blijkt een understatement. Zo gaan sommige ouders met de kinderbijslag kinderkleding shoppen tijdens de solden. Anderen maken het op aan het lidgeld van de sportclub. Nog anderen sparen het kindergeld heel stipt.

Ter info: Op dit moment bedraagt de kinderbijslag (exclusief leeftijdstoeslagen) afgerond:

  • 92 euro voor het eerste kind;
  • 170 euro voor het tweede kind;
  • 254 euro vanaf het derde kind.

Vanaf 2019 verandert dit systeem en krijgt elk kind hetzelfde basisbedrag.

Wat sparen de spaarders?

Volgens een studie spaart 42% van de ouders een bedrag tussen 20 en 99 euro per maand per kind. Bijna een kwart zet “geen vaste som” opzij. Opvallend: jonge ouders zijn daar stipter in dan ouders boven de 35 jaar. Volgens een andere studie sparen ouders in België maandelijks gemiddeld 46 euro per kind. Op die manier kan je stellen dat het gemiddelde Belgische gezin dus de helft van het kindergeld opzij zet. Het kindergeld integraal sparen lukt in grofweg één gezin op de tien.

Niet allemaal spaarkampioenen

Een kwart van de ouders spaart niet voor hun kinderen. De helft daarvan geeft aan dat ze daar de financiële ruimte niet voor hebben. 30% beweert dat ze geld geven “als de kinderen het nodig hebben.” 11% spaart niet, want “het brengt niets op.” En 9% schuift het sparen voortdurend op de lange baan: “ik start daar later nog mee”.

Dikke spaarboekjes

Kranten berichten graag over dikke spaarboekjes. “Gemiddeld Belgisch huishouden heeft 450.000 euro in handen” is zo’n kop die geregeld opduikt. Toch zijn die dikke spaarboekjes niet voor al onze landgenoten weggelegd. In België zit een derde van het vermogen in handen van de rijkste 5%, die samen evenveel bezitten als de 75% armste Belgen.

Kortom: de spaarcenten zijn ongelijk verdeeld. En dat gemiddelde gezin met z’n vooruitziende spaargedrag, lijkt vooral een uitzonderlijk geval. Maar je hebt niet veel geld nodig om te kunnen sparen. Ook wie elke maand een klein beetje spaart, kan zijn of haar kind op het einde een mooie som presenteren.

Ontdek Yongo ! >

Lees ook:

Waarom een kind opvoeden duurder is dan je denkt
Meer lezen?
MyFamily
Waar liggen toekomstige ouders wakker van?
Meer lezen?
Het Yongo-team
Wat kost een baby?
Meer lezen?
Het Yongo-teamMet het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq