Yongo logo
Het Yongo-team
Yongo Expert
Sparen als alleenstaande ouder is niet altijd evident. Niet voor jezelf, laat staan voor je kinderen. De beschikbare middelen wil je dus optimaal inzetten. In dit artikel geven we je een aantal mogelijkheden.
Een mama met haar kind
Kosten, kosten en ... kosten

De huur of een lening voor een appartement of woning, verzekeringen,water, gas, elektriciteit, mutualiteit, tv, internet, boodschappen, schoolrekeningen, ... Het geld waarvoor je werkt, lijkt vaak sneller van je rekening te gaan dan dat het er opstaat.

Naast al deze vaste kosten wil je toch ook eens iets leuks doen voor jezelf: een nieuwe outfit, een gezellig avondje uit, een weekendje weg of misschien eens op vakantie.

Maar ook je kind wil je niets te kort doen: zorgen dat hij of zij naar school kan met het nodige schoolmateriaal, een hobby laten uitoefenen, een feestje geven, een cadeau op speciale momenten, een zomerkamp, een centje opzij zetten voor later, …

Voor veel alleenstaande ouders is dit geen makkelijke opgave maar toch doen zij hun uiterste best om dit allemaal te verwezelijken.

 

Sparen of beleggen voor je kind

Een centje opzij zetten voor je kind kan je regelen zoals jij dat zelf wil: op je eigen tempo, op het moment dat het je financieel uitkomt, met hulp van familie en vrienden, op korte en lange termijn. Een overzicht:

 

1. Baby’s, peuters en kleuters

Groutouders, meters en peters, vrienden … ze bedoelen het allemaal goed uiteraard. Maar efficient is het niet als zij weer een nieuwe knuffel, puzzel, of ander speelgoedje geven.

Terwijl je als alleenstaande ouder weet je wat je kind nog nodig gaat hebben op korte termijn: een eerste fiets, een boekentas en andere spulletjes voor de kleuterklas of lagere school, nieuwe schoenen, een winterjas, …  Allemaal zaken die wel wat van je budget vragen.

Durf deze zaken op te lijsten en vraag aan je naasten of ze willen bijleggen voor de zaken die je kleine spruit echt nodig gaat hebben. Het is een grote hulp voor jou en de mensen zijn tevreden dat ze iets kunnen geven waar je echt iets aan hebt.

 

2. Jonge kinderen en tieners

Bij jonge kinderen en tieners zijn er aantal zaken die je hen niet wil ontzeggen, maar die wel geld kosten: een verjaardagsfeest, een communie- of lentefeest, een zomer- of winterkamp, een trip naar een pretpark, …

Allemaal leuke dingen, maar zaken die niet steeds vanzelfsprekend zijn. Als je dit op voorhand weet, kan je er voor jezelf een spaardoel van maken om die feestjes te kunnen geven. En tips te lezen om ze tegen een lager prijskaartje te organiseren.

Je kan op financieel gebied ook creatief zijn om deze feestjes iets extra te geven: vraag bijvoorbeeld aan je familie en vrienden om als cadeau samen te leggen voor de huur van een springkasteel als je weet dat je feestvarken hier heel blij mee gaat zijn.

Op deze leeftijden kan je ook samen met je kind een verlanglijstje maken voor bepaalde gelegenheden zoals een verjaardag, kerstmis en nieuwjaar, een goed rapport, suikerfeest, …  Zo voorkom je dat er nutteloze cadeau’s worden gegeven. En vragen aan mensen om bij te leggen voor een groter cadeau (zoals een trip naar een pretpark of een zomer- of winterkamp) is interessanter dan allemaal kleinere zaken te krijgen die je kind niet gevraagd heeft.

 

3. Volwassen

De vorige zaken gingen over projecten op korte termijn. Maar ook op langere termijn wil je je kind een financieel duwtje in de rug kunnen geven voor bijvoorbeeld hogere studies, een eigen stek, een eerste auto of gewoon een bedrag om op terug te kunnen vallen.

Of je nu veel of minder veel kan sparen of beleggen, alleen of met de hulp van familie en vrienden, op de einddatum wordt het gespaarde bedrag aan jouw kind uitgekeerd onder de vorm van een mooi extra startkapitaal.

Lees hoe Isabelle voor haar dochter een centje opzij zet op korte en lange termijn.

En blijf onze blog volgen. Binnenkort geven we antwoorden op een aantal prangende en praktische vragen van alleenstaande ouders in verband met sparen voor hun kind.

 

Sparen voor mijn kind met Yongo ! >

 

Lees ook:

Hoe slim sparen en beleggen voor jouw kind?
Meer lezen?
Pascal Paepen
Kindergeld: sparen of uitgeven?
Meer lezen?
Het Yongo-team
Zakgeld: 7 do’s en don’ts
Meer lezen?
Marijke Bisschop


Met het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq