Marijke Bisschop
Gedragstherapeute
Als ouder is het jouw taak om je kind met geld te leren omgaan. Maar hoe doe je dat? 
Pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop helpt je op weg!

“Zakgeld is leergeld: het helpt je kind zelfstandig worden. Je toont dat jij vertrouwen in hem of haar hebt. Je kind krijgt vrijheid, mag experimenteren en vergissingen maken… en dat binnen veilige grenzen. Vanaf ongeveer 6 à 7 jaar is een kind daar klaar voor, want op die leeftijd leren ze rekenen op school. Spreek met je kind af waarvoor het zakgeld wel of niet gebruikt mag worden; snacks, cadeautjes, kleding, gsm-kosten,… Dat bepaalt ook hoeveel zakgeld je geeft."

Beter te weinig dan te veel

“Je hoeft je kind niet veel zakgeld te geven: liever juist genoeg om te leren omgaan met die eerste centjes. Zo leert je kind te wikken en te wegen. Ook met een klein bedrag kan hij ontdekken dat hij kan sparen tot hij voldoende heeft voor iets dat hij graag wil. Sommige kinderen sparen uit zichzelf. Anderen geven hun centjes liever uit. Behoort jouw kind tot die laatste groep? Dan is het belangrijk dat jij hem leert sparen."

Op = op

“Zelf mogen beslissen, zelf nadenken over de besteding van je zakgeld geeft je kind het nodige zelfvertrouwen. Maar op is op! Zakgeld te snel uitgeven, is een vergissing waaruit je kind leert. En wie vroeg leert omgaan met geld, loopt minder risico om later schulden aan te gaan."

Marijke

Marijke Bisschop, pedagoge

Lees ook:

5 x financieel advies aan mijn jongere ik
Meer lezen?
Het Yongo-team
7 tips voor een goedkoper communie- of lentefeest
Meer lezen?
Het Yongo-team
Zakgeld: 7 do’s en don’ts
Meer lezen?
Marijke BisschopMet het innovatieve spaar- en beleggingsplatform van Yongo investeer je in de toekomst van jouw kinderen.

Klantendienst +32 (0)2 664 03 80
Wij zijn beschikbaar
Ma-Vr : van 08u tot 18u

Contact Faq