3 dingen die je kinderen kunnen leren van een vakantie in coronatijd

Marijke Bisschop
Marijke Bisschop
Pedagoge en gedragstherapeute

Door het coronavirus zijn je vakantieplannen misschien wat onzeker geworden. Maar elk gezin verlangt toch wel naar een verzetje in de vorm van een uitstap. Een ideaal moment om samen rond de tafel te gaan zitten en ideeën te verzamelen over wat we allemaal zouden kunnen ondernemen in ons eigen land of een buurland. Je kinderen kunnen er heel wat uit leren ...

Voor je kinderen is het heel leerzaam om eens na te denken over wat jullie bijvoorbeeld op een dag kunnen doen. Laat hen eens zoeken op Internet of in de krant van de Gezinsbond of in een folder van een reisbureau, welke uitstapjes je kunt maken voor een of meerdere dagen. Je kan dan samen met je kinderen even voor reisbureau spelen, met folders en knipsels en prints van allerlei uitstapjes, die jullie op tafel kunnen uitstallen.

Leren kiezen op basis van een budget

Er zijn duizenden mogelijkheden voor een leuke gezinsuitstap: een stad bezoeken, een pret- of themapark verkennen, een fietstocht gaan maken, een wandeling met bezoek aan een bezienswaardigheid in de Ardennen, de Voerstreek bezoeken, een dag naar zee, met de trein op stap of waarom niet een nachtje kamperen?  Dat kan je nog combineren met een thema of met een bezoek aan een museum, kasteel of boerderij. Het is ook interessant op deze manier je eigen land te leren kennen en waarderen. Laat je kinderen eens zoeken en laat hen een voorstel doen.

Je moet hen wel van tevoren uitleggen dat er keuzes gemaakt moeten worden op basis van jullie budget. Zo zijn er kleine uitstapjes voor een laag budget of grotere uitstappen met enkele overnachtingen voor een hoger budget. Geef je kinderen duidelijk mee wat mogelijk is, zodat ze gerichter kunnen zoeken.

Je kinderen moeten dus berekenen wat het prijskaartje van hun uitstap zal zijn. Een goede oefening om te leren wat dat allemaal kost. Je kan samen de beste prijzen en speciale aanbiedingen zoeken en vergelijken met elkaar. Dat is een heel leerzame activiteit om spelenderwijs een budget te maken en bewuster om te gaan met geld. 

Leren sparen voor een uitstap

Misschien valt de prijs erg mee, en kan je met gerust hart een of meerdere dagen plannen. Maar het kan ook tegenzitten. De uitstap valt misschien niet binnen het gezinsbudget, maar je kinderen willen het toch heel graag doen .... Dat brengt je bij het onderwerp sparen!  “Hoe kunnen we sparen voor een uitstap? Wat betekent sparen?” Je kinderen moeten leren dat je soms geld opzij moet zetten, liefst op een aparte rekening, als je iets heel graag wil, maar je er niet voldoende geld voor hebt. Zo kan je er later toch plezier van hebben. Jullie kijken dan samen uit naar een heel fijne uitstap waarvoor jullie samen gaan sparen en die jullie ook samen hebben voorbereid. De uitstap zal dan des te leuker zijn want jullie hebben het samen verdiend!

Je kan ook aan je kinderen vragen hoe zij denken te kunnen sparen voor de familie-uitstap. Zo zet je hen aan om na te denken over de dingen waar jullie geld aan uitgeven. En omdat sparen altijd wat tijd neemt, zou je ook kunnen sparen voor een uitstap of een vakantie op een latere datum. Of jullie plannen een kleine uitstap deze zomer en sparen voor een grotere uitstap in de herfst- of kerstvakantie. Het basisidee dat je kinderen zullen onthouden, blijft: jullie verlangen samen naar iets leuks en waardevols en als jullie goed sparen komt er uiteindelijk een beloning! 

Leren hoe je digitaal kan betalen

Is jullie keuze gemaakt en is er voldoende geld? Dan volgt de planning! Als er online moet worden geboekt of betaald, is het zeker niet slecht om je kinderen daarbij te betrekken. Zo zien ze hoe dat in zijn werk gaat en zijn ze ermee vertrouwd. Wijs ze ook op de zaken waar je op moet letten om te weten of je een site kan vertrouwen.  Zo is die uitstap al heel leerrijk, nog voor jullie vertrokken zijn! 

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur