Yongo geeft tips voor activiteiten tijdens de lockdown!

Peter Leenders
Copywriter en vader

Midden maart stonden de meesten van ons versteld over het verontrustende nieuws rond het coronavirus en de extreme maatregelen die de regering heeft genomen. Iedereen reageert anders. Sommigen moedeloos, anderen bezorgd. Gelukkig zijn er ook die kiezen voor een vleugje humor. Kort na het sluiten van de scholen begonnen veel ouders, grootouders en vrienden op sociale netwerken zoals WhatsApp en Facebook tips en tricks uit te wisselen om kinderen bezig te houden. Dit om alle ouders te helpen die van thuis uit werken. 

Het is niet altijd gemakkelijk om je kinderen thuis bezig te houden tijdens deze periode van lockdown ... Om de goeie verstandhouding in je gezin te bewaren, geeft Yongo een paar ideeën voor leuke en leerrijke activiteiten die je samen met je kinderen kan doen, naargelang hun leeftijd.

Voor de kleintjes

Heb je een baby of een peuter? Dan is het waarschijnlijk het gemakkelijkst om te werken als je kleine spruit slaapt: 's avonds laat, 's morgens vroeg, of tijdens het dutje. Geef wel wat uitleg bij deze nieuwe situatie. Zelfs de allerkleinsten kunnen het begrijpen. Geef, op maat van je kind, uitleg bij het virus en de manier waarop het zich verspreidt. Dramatiseer niet, maar benoem de dingen wel. Maak je kind niet bang. Eens je oogappel het begrijpt, kan je bepaalde instructies geven, zoals 'mama moet werken' of 'je mag deze voormiddag naar een tekenfilm kijken'.

Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke maatregelen. Je kan je kleintjes laten rondspetteren in een bad met schuim en speelgoed, terwijl je hen in het oog houdt. Daarmee zijn ze gemakkelijk een uur zoet.

Voor lagereschoolkinderen

Tijd om eens te checken wat je nog allemaal uit je kasten kan opdiepen! Gezelschapsspelletjes spelen, puzzelen, schilderen, met boetseerklei of zoutdeeg knutselen, kleuren, knippen, origami, ...  Allemaal dingen waarmee je hen een tijdje zoet kan houden, naargelang hun leeftijd. 

De grootsten kunnen lezen, audioboeken beluisteren of zelf een verhaal schrijven over een bepaald onderwerp. Met een schoolbord, een rol papier en grote potloden of krijt, kunnen je kinderen zich lang bezighouden. Met de juiste stiften kan je hen zelfs op de ramen laten tekenen om alle zorgverleners aan te moedigen die het beste van zichzelf geven in deze onzekere tijden. 

Voor middelbare scholieren

Nu je thuis bent, heb je de kans om je kinderen te betrekken bij de dagelijkse huishoudelijke taken en hen te leren koken en tuinieren bijvoorbeeld. Je kan met hen nieuwe recepten uitproberen en samen koken. Oudere kinderen kan je zelfs volledig zelfstandig een hele maaltijd laten maken!

Probeer een stabiel ritme aan te houden door educatieve activiteiten te plannen tijdens de schooluren. Organiseer eens een 'wiskundige' Skype met de grootouders of ga een challenge aan met de familie en daag je neven en nichten uit die ook thuis zitten. Test bijvoorbeeld de spelling van moeilijke woorden. Zo wordt leren geen straf.

Ben je bang dat de sluiting van de scholen tot leerachterstand zal leiden? Veel scholen zorgen voor taken voor thuis. Daarnaast zijn er ook interessante educatieve sites of uitzendingen voor kinderen zoals 'It's not rocket science'. Veel sites bieden content aan in functie van de leeftijd of het leerniveau van elk kind.

En voor iedereen

Het is belangrijk dat volwassenen en kinderen blijven bewegen, ondanks de lockdown. Je kan als gezin een aantal eenvoudige gymnastiekoefeningen doen of iets nieuws uitproberen, zoals ouder-kindyoga: veel centra bieden online live initiaties aan. 

Denk ook eens na over hoe je ouderen kan ondersteunen en oplossingen kan bieden om hun isolement te doorbreken ...  Tekeningen, schilderijen, stickers, origami, collages, postkaarten, herbaria, pastakettingen, ... Alles wat in een brievenbus past, kan je opsturen!

Verveling stimuleert de fantasie van je kinderen! Wie weet vinden ze zo wel een leuke bezigheid ... Tussen de e-mails en conference calls door, kan je gerust tijd doorbrengen met je gezin. Creëer mooie herinneringen die je kan delen op het eerstvolgende échte familiefeest! En waarom niet, maak een verlanglijstje aan via de Yongo-app ;-)

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur