Hoe maak je een kind van 6 tot 12 jaar vertrouwd met geld en sparen

Silke De Valck
Silke De Valck
Tax & Legal Experte Yongo

Het doel van financiële opvoeding is je kind bewust en verantwoord te leren omgaan met geld. Hoe vroeger je daarmee begint, hoe beter. Uit studies is gebleken dat kinderen die al heel jong een financiële opvoeding kregen, later minder risico lopen op financiële problemen. Het is dus zeker nuttig om kinderen vanaf 6 jaar vertrouwd te maken met geld en sparen. Met deze tips moet dat zeker lukken.

1. Gebruik reclame als aanleiding om te praten over geld... en sparen

Moet geld taboe blijven voor kinderen? Zeker niet! Het is juist goed om te praten over geld, want het is overal, zeker in winkels. Als je kind van 6 jaar met jou naar de supermarkt gaat, kan je daarvan profiteren om de prijzen, merken en verpakkingen te vergelijken. De mooiste verpakkingen bevatten niet altijd de beste producten, maar ze zijn wel vaak duurder. Dat kan je ook aantonen: koop het meest aantrekkelijke product van het winkelrek en de minder aantrekkelijke alternatieven. Doe je kind een blinddoek om als je thuiskomt en laat het proeven welk product voor hem het beste is. De kans dat je kind verrast zal worden is groot. Een goede les die het niet snel zal vergeten!

Deze waakzaamheid voor reclame kan je ook uitbreiden naar reclamefolders. Daar kan je je kind wijzen op de verkooptechnieken die worden gebruikt om ons te verleiden tot kopen (gebruik van populaire stripfiguren, beroemdheden uit de sportwereld, filmsterren, …). Bekijken jullie samen een film? Dan kan je je kind ook wijzen op de techniek van product placement. Allemaal manieren om ons te verleiden, niet om ons te informeren.

Kritisch leren kijken naar reclame en naar de boodschappen die we voortdurend krijgen is een eerste manier om je kind te leren zijn budget te beheren en om na te denken voor het geld uitgeeft. Daarmee zal het heel wat geld sparen!

TIP: Wil je jouw kind spelenderwijs vertrouwd maken met geld? Laat het dan meedoen aan de quiz op www.finedu.be! De vragen zijn opgesteld door leerkrachten, specifiek voor leerlingen van de lagere school.

2. Geef je kind zakgeld zodra het leert omgaan met geld

Zakgeld is een ideaal hulpmiddel om je kind verantwoord te leren omgaan met geld en stap voor stap te leren sparen. Maar het is zeker geen verplichting en hangt uiteraard ook af van je budget. Als je zakgeld kan geven, is het eerste leerjaar een goed moment om ermee te beginnen, omdat je kind dan leert tellen en de verschillende muntstukken en biljetten leert herkennen. Hoeveel zakgeld je best geeft op deze leeftijd is minder belangrijk. Wat telt is dat je bepaalde regels rond zakgeld respecteert. Dit zijn de belangrijkste: spreek een bedrag af (5 euro per maand is al heel goed!) en hou je daaraan. Spreek ook af wanneer je het geld geeft: voor de jongsten is zakgeld per week ideaal omdat zij het nog moeilijk hebben om verder in de toekomst te kijken. Naarmate je kind ouder wordt, kan je om de twee weken geld geven en daarna om de maand. Als het zakgeld is uitgegeven, geef je niks extra, maar wacht je tot het moment dat je hebt afgesproken. En spreek ook af wat je kind met het geld moet doen: kopen wat het maar wil, kleren kopen, uitgaan? Dat zijn heel verschillende dingen en je kan dat maar best duidelijk maken van bij het begin. Last but not least: gebruik zakgeld nooit als straf of beloning.

Het is ook een goed idee om een zakgeldcontract op te stellen. Dit voorbeeld kan je inspireren.

3. Help je kind om bewuste keuzes te maken en niet toe te geven aan de verleidingen van de reclame

De aankoop van de eerste gsm of smartphone is een mooie gelegenheid om de kritische blik van je kind nog wat aan te scherpen, het meer vertrouwd te maken met geldzaken en de verleidelijke boodschappen van de reclame te ontmaskeren. Om ervoor te zorgen dat je kind niet bezwijkt voor de verleidingen van de reclame en de mode is het essentieel dat je het actief betrekt bij deze aankoop.

Kijk eerst al eens samen met je kind waarvoor het de gsm gaat gebruiken om zijn behoeften te analyseren en niet te betalen voor nutteloze functies. Met deze info kan je dan gaan vergelijken en een realistisch budget bepalen om gerichter te kunnen zoeken.

Daarna kan je het ook hebben over de kosten. Want het stopt natuurlijk niet na de aankoop van de gsm. Je hebt een abonnement nodig of prepaid-kaart. Tijd ook om te waarschuwen voor de aanbiedingen met een gsm voor 10 euro bijvoorbeeld. Die zijn vaak gekoppeld aan een duurder abonnement waar je minstens een jaar aan vasthangt. Een goede oefening om te berekenen of je niet beter af bent met dezelfde gsm zonder aanbieding, met een goedkoper abonnement.

Tenslotte moet je ook duidelijk afspreken wie wat betaalt. Wat als de gsm wordt gestolen, kwijtraakt of kapot gaat?

4. Binnenkort een grote aankoop? Een goede gelegenheid om te praten over sparen!

Als je kind echt een duurdere gsm of smartphone wil, is dat een mooie gelegenheid om te praten over sparen en geduld hebben. Want financiële opvoeding gaat ook over geduldig geld opzij leren zetten om zo tot het bedrag te geraken dat nodig is, na enkele weken of zelfs maanden. Een goede manier om impulsaankopen te vermijden! In dit leerproces zal een kind van 6 jaar zijn geld echt moeten zien groeien. En dat is wat de Yongo-app kan bieden. Je kan familie en vrienden samen laten sparen met een specifiek doel (een smartphone bijvoorbeeld), dat doel visualiseren en de evolutie van het spaargeld visueel voorstellen. Dat zijn essentiële elementen voor jonge kinderen. Vanaf 8 jaar kan een kind ook leren inschatten hoeveel tijd het zal nodig hebben om zijn spaardoel te bereiken. En vanaf 11 jaar kan het nog verder kijken en samen met jou bepalen om geld opzij te zetten voor later, als startkapitaal. Nog iets waarvoor Yongo een waardevolle partner kan zijn. Maar ga niet te snel. Vóór 11 jaar heeft je kind behoefte aan concrete doelen om te leren sparen.

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur