5 vragen van alleenstaande ouders die sparen voor hun kind

Peter Leenders
Peter Leenders
Copywriter en vader

Bewust ongehuwde moeder of gescheiden moeder of vader: als alleenstaande ouder sparen voor je kind is niet altijd eenvoudig. En er komen ook bepaalde zorgen bij kijken. We bespreken 5 vragen die alleenstaande ouders ons vaak stellen.

Je oogappel bij speciale gelegenheden een plezier doen en een centje opzij zetten voor zijn of haar toekomst. Welke ouder wil dit nu niet voor zijn of haar kind?

Maar als alleenstaande ouder sparen voor je kind is niet altijd eenvoudig. En als je dit doet, wil je zeker zijn dat je investeringen veilig zijn, naar je kind gaan en goed besteed worden op korte en lange termijn. Daarom bespreken we 5 onderwerpen waarvan je als alleenstaande ouder op de hoogte moet zijn wanneer je spaart voor je kind.

1. Mag het kindergeld gestort worden op een spaar- of beleggingsproduct voor je kind?

De kinderbijslag kan enkel betaald worden op een zichtrekening. Het is dus niet mogelijk de kinderbijslag rechtstreeks te laten storten via een spaar- of beleggingsproduct.

Maar niets houdt je tegen om iedere maand zelf via een dergelijke product (een deel van) je kinderbijslag te storten voor de toekomst van je kind wanneer dit financieel mogelijk is. Want het kindergeld gebruiken voor maandelijkse kosten of opzij zetten voor later, daar ben je vrij in.

2. Hoe vermijd ik dat mijn ex aan het geld kan?

Niet elke scheiding verloopt even gemakkelijk. En in zo’n situatie wil je graag problemen voorkomen. Gescheiden ouders vragen ons dan ook vaak hoe ze voor hun kind kunnen sparen zonder dat de ex-partner aan het geld kan. Een zorg die we begrijpen.

Via een kinderspaar- of beleggingsplatform zoals Yongo kan je op korte en lange termijn een centje opzij zetten voor je kind:

Op korte termijn kan je, samen met je kind, sparen voor leuke zaken zoals een fiets, een spelconsole, een uitstap naar een pretpark, een zomer- of winterkamp, … Dit contract op korte termijn (Yongo Dreams) staat steeds op naam van één ouder (de ouder die het contract onderschrijft). Het geld kan dus alleen maar afgehaald worden met de goedkeuring van jou als ouder en via jouw rekening. Zo ben je als gescheiden ouder altijd gerust.

Het contract op lange termijn staat altijd op naam van het kind. Zo ben je zeker dat het geld veilig staat totdat je kind minstens meerderjarig is en zelf kan beschikken over het eindkapitaal.

3. Mag mijn kind het geld dat hij of zij gekregen heeft van de andere ouder via mij sparen?

Het kan gebeuren dat je kind via je ex-partner en zijn of haar familie een centje of ‘een zondag’ krijgt. Dat is leuk natuurlijk.

Maar wat als je kind dat geld ook wil gebruiken voor de spaardoelen (een leuke cadeau of uitstap bijvoorbeeld) die jij met je kind hebt bepaald? En wat je zoon of dochter dit opzij wil zetten voor later via jouw spaar- of beleggingsproduct voor je kind?

Om problemen te vermijden, maak je hierover best afspraken met je ex-partner. Komen jullie goed overeen, dan kan je afspreken hoe jullie dit willen aanpakken naar zaken waarvoor jullie samen met jullie kind willen sparen.

Sparen of beleggen op lange termijn via een spaar- of beleggingsproduct zoals Yongo is in principe geen probleem aangezien het contract en het geld op naam van jullie kind staat.
Op korte termijn sparen gescheiden ouders vaak apart (samen met hun kind) voor iets leuks, gewoon omdat dit praktischer is. In dit geval hou je het zakgeld of ‘de zondag’ tussen beide ouders en families beter gescheiden. Soms wordt er toch samen gespaard voor een grotere aankoop (bijvoorbeeld een fiets) als deze heen en weer kan gaan tussen de ouders. Ieder beslist natuurlijk voor zichzelf. Maar het kan zeker interessant zijn de afspraken ook te bespreken met je kind om misverstanden en teleurstellingen te vermijden.

4. Wij zijn gescheiden maar willen toch samen sparen voor ons kind

Jullie zijn gescheiden maar willen toch samen sparen of beleggen voor datgene dat jullie verbindt? Dat is mooi. Maar hoe pak je dit aan? En hoe ben je zeker dat dit niet tot problemen zal leiden? De bedoeling is dat het geld uiteindelijk voor je kind en zijn of haar toekomst is.

Zoals al aangehaald, staat het contract op lange termijn via een kinderspaar- of beleggingsplatform zoals Yongo op naam van je kind. Jullie kunnen dus elk met een gerust hart een steentje bijdragen aan de toekomst van jullie gemeenschappelijk kind. Dit geld wordt bovendien geblokkeerd totdat het kind minstens 18 jaar is.

Via Yongo heb je ook de mogelijkheid om, samen met je kind, op korte termijn te sparen voor leuke zaken zoals een fiets, een spelconsole, een uitstap naar een pretpark, een zomer- of winterkamp. Het contract op korte termijn staat wel op naam van de onderschrijvende ouder. Deze kan de andere ouder uitnodigen op het platform zodat deze laatste ook een zelfde overzicht heeft van de stand van zaken en de verrichtingen. Maar hij of zijn heeft niet dezelfde rechten: het geld op korte termijn kan alleen maar afgehaald worden met de goedkeuring van de onderschrijvende ouder en via zijn of haar rekening. Het is dus wel aangeraden hierover op voorhand afspraken te maken.

5. Kan mijn kind het gespaarde geld zomaar opsouperen?

Als je een centje opzij zet voor de toekomst van je kind, dan wil je er ook over waken dat dit geld inderdaad voor later is, en dat je kind het geld al niet eerder spendeert aan zaken die jij niet in gedachten had. Experte Silke De Valck vertelt hoe je dit geld veilig opzij zet voor later.

Safety first !

De kinderspaar- of beleggingsverzekering is dus een veilige optie voor jou en je kind. En je kiest volledig zelf wanneer en welk bedrag je wil sparen of beleggen op korte en lange termijn.

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur