5 tips om te besparen op je schoolkosten

Peter Leenders
Copywriter en vader

September is voor de meeste gezinnen een dure maand door de aankopen voor het nieuwe schooljaar. Boeken en schriften, tekengerief, een rekenmachine, nieuwe schoenen, turnkledij, een grotere fiets, … Uit onze schoolenquête blijkt dat 1 op de 4 ouders die kost tussen de 250 à 500 euro per kind schat. 17 % denkt zelfs dat het meer is dan 500 euro. Met deze 5 tips helpen we je besparen op de schoolkosten. 

1. Goedkoop kaftpapier en schrijfgerief

Voor veel ouders is het een minder geliefde traditie in september: de boeken kaften. Een tijdrovend karweitje, maar wel een gelegenheid om te besparen! Zeker als je meer dan 1 kind hebt, loont het de moeite om voor de eenvoudigste en goedkoopste soort te gaan en niet voor de trendy merkenrollen die vaak 3 à 4 keer meer kosten. Je kinderen kunnen hun boeken dan goedkoop pimpen met stickers, foto’s, tekeningen … Zo is het voor hen ook makkelijker om hun schoolboeken uit elkaar te houden.

Datzelfde advies geldt ook voor schrijfgerief. Kinderen raken die dingen gemakkelijk kwijt en dus moet je ze vaak vervangen tijdens het jaar (pennenzakken, balpennen, gommen, meetlatten, potloden, slijpers, …). Trendy figuurtjes of kleurtjes zullen er op zich niet voor zorgen dat je kind al dan niet zal slagen op het einde van jaar! De sobere en goedkopere versies doen even goed waar ze voor bedoeld zijn, zonder afleiding te veroorzaken.

2. Schoolmateriaal, kledij en fietsen: het kan ook tweedehands

In de kringloopwinkel en online vind je een ruime keuze aan tweedehands boekentassen, rugzakken, mappen, pennenzaken, rekenmachines, tekengerief, … vaak amper gebruikt en zo goed als nieuw. 

Met jonge kinderen loont het ook de moeite om te kijken naar tweedehands kledij, zeker als jouw kind een echte wildebras is. Nieuwe kleren gaan even snel kapot als tweedehandse, als je kind er mee rond kruipt op de speelplaats of ermee in bomen klimt ;-) En een kind in een groeispurt is soms na een paar maand al uit die nieuwe kleren gegroeid. Zonde van het geld! Tweedehands vind je voor een spotprijsje vaak nog heel degelijke kinderkleren. Onze partner, de Gezinsbond, organiseert regelmatig tweedehandsbeurzen.

Een splinternieuwe fiets kopen voor een kind dat naar het middelbaar gaat, is niet altijd de beste investering. Vaak gaan kinderen op die leeftijd ruw met hun materiaal om, of willen ze na 1 of 2 jaar een ander, cooler model. Daar sta je dan met die dure fiets, die eruit ziet of hij al 10 jaar oud is en waar ze niet meer op willen rijden … Of je kind krijgt een groeispurt en moet al na 1 jaar een grotere fiets hebben … Of erger nog, de nieuwe fiets wordt gestolen … Tweedehands vind je degelijke fietsen in alle maten en voor alle budgetten. Een aanrader!  Op tweedehandssites vind je een gigantisch aanbod en veel gemeenten organiseren regelmatig een openbare verkoop van fietsen.

3. Besparen op opvang

In plaats van je kinderen naar de voor- of naschoolse opvang te sturen, kan je misschien afspreken met andere ouders om samen te werken. ’s Morgens breng jij je kinderen naar een ouder in de buurt, in plaats van naar de opvang, en in de namiddag ga jij de kinderen van de twee gezinnen op tijd afhalen, zodat ze niet naar de naschoolse opvang moeten. Zo besparen jullie beiden op opvangkosten! 

4. Maaltijden en tussendoortjes

Goedkoper terug naar school kan ook met de maaltijden. Met een beetje organisatie kan je die kost door 4 of 5 delen! Zelf boterhammen smeren voor de middagmaaltijd is zo’n 4 keer goedkoper dan je kind een broodje laten halen in de broodjeszaak. 

Een drinkbus meegeven met kraantjeswater kost je zo’n 0,003 euro terwijl een klein flesje water al snel 0,36 euro kost, en dan zwijgen we nog over de kost van frisdrank op school. Op een volledig schooljaar maakt dat een groot verschil! Zeker als je daarnaast elke dag een stuk fruit meegeeft in plaats van een industrieel bereide snack. En je hebt meteen ook een positieve impact op de gezondheid van je kind!

5. Het schooltraject

Je auto gebruiken voor korte trajecten is relatief duur omdat je meer verbruikt in de eerste kilometers, als je motor nog niet goed opgewarmd is. In 10 ritten van 10 km verbruik je dus een stuk meer dan in 1 rit van 100 km. Deze alternatieven zijn beter voor je portemonnee en voor de luchtkwaliteit! 

  • In Vlaanderen kunnen kinderen van 6 tot 11 jaar met een BuzzyPass voor € 53 per jaar onbeperkt gebruik maken van de bussen van De Lijn. Van 12 tot 24 jaar kost het € 209/jaar, maar vanaf het tweede abonnement binnen hetzelfde gezin betaal je maar € 53/jaar. 
  • In Brussel reizen kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar gratis met de MIVB en de TEC. Van 12 tot 24 jaar genieten ze een voordelig tarief: € 50/jaar op het netwerk van de MIVB voor de eerste twee kinderen, vanaf het derde kind is het gratis. Het jaarlijks abonnement dat geldig is op alle netten in Brussel, dus MIVB, De Lijn, TEC en NMBS kost € 90 voor de eerste twee kinderen en € 40 vanaf het derde kind. 
  • Is je kind groot genoeg om zelf met de fiets naar school te gaan? Met een tweedehands exemplaar zorg je voor gezond en goedkoop transport en geef je je kind meer zelfstandigheid. 
  • Als je toch de auto moet gebruiken, zou je kunnen zorgen voor een beurtrol met twee of drie andere ouders die dichtbij wonen om de kinderen om de beurt te brengen of halen. 
  • Misschien bestaat er binnen jouw gemeente een gratis pendeldienst of buslijn voor de schoolkinderen. Informeer je. Meer en meer gemeentes organiseren ecologisch openbaar vervoer en dat is vaak veel voordeliger … 

Door te besparen op de schoolkosten kan je meer sparen voor de hogere studies van je kind, want studeren kost (veel) geld! Voor een student op kot moet je volgens de Gezinsbond toch rond de 7.000 euro per jaar rekenen. Na vier jaar studeren zit je dan aan 28.000 euro. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook dit artikel:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur