Waarom een kind opvoeden duurder is dan je denkt

MyFamily
Partner

“Ze zeggen soms dat een kind even veel kost als een huis”, zegt Céline Englebert,  van MyFamily (uitbetaler van het Groeipakket). “Maar gaat het dan over een klein rijhuis of over een villa met tuin?” MyFamily en KU Leuven voerden een enquête uit bij 2.039 Vlaamse gezinnen. Op basis van die resultaten lanceerden zij het KindKompas: een unieke tool waarmee je in 4 stapjes de kosten en opbrengsten van je kind(eren) berekent. Hieronder ontdek je de belangrijkste resultaten van deze enquête.

Tot 12 jaar: kleine kinderen, kleine kosten?

Laat ons beginnen bij het begin! Volgens de Gezinsbond betaal je voor de basisuitgaven, zoals voeding, kleding, vervoer, verzorging, water, energie, onderdak, verzekeringen en babysit, voor een kind van 0 tot 5 jaar gemiddeld meer dan 300 euro per maand. Voor een 6- tot 12-jarige leg je gemiddeld meer dan 400 euro neer per maand.

In België hebben kinderen gratis toegang tot onderwijs. Toch is de maand september een dure maand voor wie schoolgaande kinderen heeft. Denk maar aan een nieuwe boekentas, schoolboeken, schriften, kaftpapier, stiften, … De rekening kan hoog oplopen.

12 tot 18 jaar: prijzige pubers

Vanaf het middelbaar kost je kind meer en meer. Volgens de Gezinsbond betaal je voor een kind van 12 tot 18 jaar gemiddeld meer dan 500 euro per maand voor basisuitgaven. Ook de schoolkosten (bij de start van het schooljaar, uitstapjes, reizen, enz.) stijgen. In de eerste graad van het secundair onderwijs betaal je, volgens de Gezinsbond, gemiddeld 1.064 euro. Gaandeweg stijgt de factuur, naar zo’n 1.254 euro in de tweede graad en ongeveer 1.417 euro in de derde graad.

En heeft je kind bijles nodig, zoals steeds meer kinderen? Dan betaal je al gauw zo’n 20 euro per sessie van een uur. Even slikken? Je bent niet de enige. 1 ouder op 4 geeft aan dat hij of zij moet bezuinigen om de schoolkosten te kunnen betalen.

18+: op kot studeren of thuis

Gaat je zoon of dochter verder studeren? Weet dat een thuiswonende student minder dan de helft kost van een kotstudent. Inschrijvingsgelden, boeken, cursussen en ander studiemateriaal betalen ze uiteraard allemaal, net als kosten voor laptop, internet en stages. Het is dus geen fabeltje dat studerende kinderen behoorlijk zwaar doorwegen op het gezinsbudget.

Kosten berekenen

Volgens deze studie moet je rekenen dat een kind in totaal 38 % kost van het gezinsbudget van een gemiddeld huishouden met twee inkomens. Voor een alleenstaande moeder loopt het op tot 63 %!

Het bedrag van de uitgaven varieert sterk naargelang de samenstelling van het gezin, het aantal kinderen en het totale gezinsinkomen. Daarom heeft MyFamily het Kindkompas ontwikkeld. Met deze online tool kan je berekenen hoeveel een kind je ongeveer zal kosten in functie van jouw situatie. 

Conclusie

 

“Van baby tot baan” kost een kind dat hogere studies volgt je gemiddeld 110.940 euro.

Redenen genoeg om je goed voor te bereiden op de kosten die komen!

Indien je dit artikel interessant vond, bekijk dan zeker wat Yongo voor jou kan betekenen:

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur